Naar content Naar zoeken Navigatie overslaan

Navigatie

Fundamentele Analyses DeAandeelhouder

DeAandeelhouder is een partner van BNP Paribas en verzorgt om de week een fundamentele analyse van een Nederlands aandeel. Lees hier de laatste bijdrage en eerdere publicaties.

Positieve verrassing ASML: record orderintake

Dinsdag 6 februari 2024

  • Orderintake aanzienlijk hoger dan verwacht
  • Downturn chipsector achter de rug
  • Profiteert van vraagexplosie AI-geheugenchips
  • Outlook 2024 blijft intact, groeiscenario 2025 bevestigd
  • Nieuwe beleggersdag in november

Chipmachinefabrikant ASML rapporteerde op 24 januari cijfers over het vierde kwartaal. Geheel tegen de verwachting in liet men weten een recordhoeveelheid aan nieuwe orders te hebben ontvangen.

Zowel de onzekerheid over het herstel van de bredere chipsector als mogelijke twijfels over het door ASML eerder geschetste groeiscenario voor de komende jaren werden daardoor beiden weggenomen.

Hoewel men de conservatieve outlook voor dit jaar vooralsnog intact laat spreekt de reusachtige orderintake voor zich.

Beleggers reageerden enthousiast en aandelen ASML stegen op de dag van publicatie van de cijfers met circa 10%. Inmiddels noteren aandelen ASML voor het eerst in de geschiedenis ruim boven de 800 euro – een nieuwe all-time high.

Kwartaalcijfers ASML

De omzet over Q4 lag op €7,2 miljard. ASML rekende aanvankelijk op een omzet tussen de €6,7 en €7,1 miljard en daarmee ligt de omzet boven de de eigen bandbreedte. Dit komt primair omdat men meer omzet heeft gerealiseerd met onderhoud en upgrades van bestaande machines.

Dit zorgde ook voor een hogere brutomarge. Deze lag op 51,4% terwijl er 50-51% werd ingeschat.

Van die €7,2 miljard aan omzet komt €1,6 miljard uit het Installed Base segment. Omzet die wordt behaald door het onderhouden en upgraden van bestaande machines. De andere €5,7 miljard omzet betreft verkoop van machines.

De nettowinst lag op €2 miljard, omgerekend €5,21 per aandeel.

Nieuw record orderintake

Geheel tegen de verwachting rapporteerde ASML een enorm sterke orderintake van $9,2 miljard. Een nieuwe record voor de onderneming. Analisten rekenden voorafgaand aan de cijfers nog niet eens op de helft van dat bedrag.

Een kwartaal eerder rapporteerde ASML namelijk nog ‘slechts’ €2,6 miljard aan nieuwe orders. Hieronder een visueel overzicht waar het plotselinge orderherstel duidelijk te zien is:

Bron:

Quartr

2024

De marktomstandigheden waren een kwartaal eerder een stuk minder en afnemers van ASML (denk aan bijvoorbeeld TSMC, Samsung, Intel) daardoor terughoudend. Macro-economische onzekerheid en het uitblijven van een duidelijk herstel van de sector maakte dat men destijds nog geen orders plaatste bij ASML.

Deze sterke orderintake laat duidelijk zien dat de situatie inmiddels behoorlijk is veranderd. Duidelijk een positief signaal. De echte downturn in de sector lijkt zo goed als achter de rug. De cijfers van TSMC eerder wezen daar ook op en de cijfers van ASML bevestigen dit.

Gelet op de voorgaande earnings call rekende men pas in Q1 of Q2 van 2024 op het aantrekken van de orders. Dat gebeurt nu dus een stuk eerder.

Vraagexplosie AI-geheugenchips

Noemenswaardig dat de orders voor chipmachines met als eindmarkt geheugenchips (memory) in dit kwartaal 47% van het totaal uitmaakt:

Bron:

ASML

2024

Dit valt goed te verklaren. Allereerst herstelde de markt voor geheugenchips de afgelopen maanden aanzienlijk. Daarnaast zorgen ontwikkelingen omtrent AI-gerelateerde microchips voor meer vraag naar geavanceerde geheugenchips (HBM, Advanced DRAM).

Aangezien deze vraag in de nabije toekomst aan zal houden ontstaat extra vraag naar EUV-machines van ASML zodat men de capaciteit hiervoor kan opschroeven.

Een dag na ASML rapporteerde geheugenchipproducent SK Hynix cijfers. Daar was duidelijk te zien hoe sterk de vraag is op dit moment naar AI-gerelateerde geheugenchips. Ook als we kijken naar bijvoorbeeld NVIDIA en de bottlenecks bij TSMC voor AI-specifieke microchips dan wordt dat duidelijk.

ASML liet in de earnings call weten dat er ook de komende kwartalen nog veel verwacht wordt voor wat betreft orders uit het geheugenchipsegment vanwege deze ontwikkelingen.

Sterker nog: door deze ontwikkelingen zal zelfs de productiecapaciteit voor EUV-machines mogelijk niet toereikend blijken. In november organiseert ASML een nieuwe beleggersdag waarbij het in zal gaan op al deze ontwikkelingen.

Outlook 2024 intact

Het vorige kwartaal werd 2024 door ASML omgedoopt tot transitiejaar om voor te bereiden op groei die zal gaan komen in 2025.

Ondanks meerdere positieve signalen in de industrie liet ASML weten dat het deze eerdere outlook voor 2024 intact laat.

De macro-economische onzekerheid is nog niet voorbij en men wil het verdere verloop van het herstel van de bredere sector afwachten.

Samengevat

Herstel van de bredere sector in combinatie met AI-gerelateerde ontwikkelingen resulteren in een enorme orderintake bij ASML die de verwachtingen van analisten ruimschoots overtreft.

Ondanks het feit dat men de guidance voor 2024 niet verhoogt spreekt deze orderintake voor zich. Uit de earnings call wordt tevens duidelijk dat we meer mogen verwachten voor de komende kwartalen en dat dit geen eenmalige opleving betreft.

Alhoewel het nog geen gelopen race is voor ASML wordt het eerder geschetste groeiscenario voor 2025 en verder wordt een stuk realistischer door deze berichtgeving.

In november organiseert ASML een nieuwe beleggersdag waarbij de eerdere doelstellingen die in 2021 werden gedeeld mogelijk zullen worden aangepast.

Klik op onderstaande button om de BNP Turbo etalage te openen en de prospectus te kunnen inzien.

Bekijk de BNP Paribas Turbo’s & Boosters op ASML

Gebruikte bronnen:

ASML Investor relations

DeAandeelhouder Premium

Quartr

Google finance

Marketscreener

ABM financial news

Auteur: Jordy Beuving en Albert Jellema

Jordy bezit aandelen ASML. Albert bezit geen aandelen ASML.

Disclaimer DeAandeelhouder

Je dient de informatie in dit artikel niet te beschouwen als professioneel beleggingsadvies of als vervanging daarvoor. De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als advies tot het kopen of verkopen van bepaalde effecten of effectenproducten. Aan deze informatie kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor eigen rekening. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.

Je bent zelf eindverantwoordelijke voor de beslissingen die je neemt met betrekking tot jouw beleggingen. Indien iemand besluit om zelf opdracht te geven tot koop of verkoop van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief en voor eigen verantwoording en risico. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan koersverlies tot gevolg hebben.

Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in Turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe Turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Terug naar de bovenkant van de pagina