Naar content Naar zoeken Navigatie overslaan

Navigatie

Fundamentele Analyses DeAandeelhouder

DeAandeelhouder is een partner van BNP Paribas en verzorgt om de week een fundamentele analyse van een Nederlands aandeel. Lees hier de laatste bijdrage en eerdere publicaties.

Prima jaarcijfers van investeringsmaatschappij Prosus

Dinsdag 02 juli 2024

  • Omzet en winst iets beter dan verwacht
  • E-commerce tak voor het eerst winstgevend
  • Prosus blijft inzetten op verkleinen discount door inkoop aandelen
  • Tencent profiteert van operationele verbetering

Onlangs rapporteerde investeringsmaatschappij Prosus jaarcijfers. De cijfers waren iets beter dan verwacht. Aandelen van Prosus stegen licht in reactie op de publicatie van de cijfers.

Cijfers Prosus

In de tweede jaarhelft trok de omzetgroei van de investeringsgroep verder aan tot 19%. In de eerste jaarhelft lag deze nog op 16%. Een positieve ontwikkeling.

De omzet voor de zogeheten ‘classifieds’ - de niet-bekende belangen van Prosus - lag op $707 miljoen, een toename van 27% in vergelijking met een jaar eerder.

Het segment dat ziet op betalingen en fintech rapporteerde een omzet van $1,1 miljard - een groei van 38%.

De omzetgroei uit maaltijdbezorging lag onderliggend op 22% wanneer boekhoudkundige aanpassingen buiten beschouwing wordt gelaten. Dit segment was omgerekend goed voor $1,69 miljard

Mijlpaal: winstgevend

Prosus wist voor het eerst over de hele groep winst te rapporteren. Namelijk $38 miljoen tegen $413 miljoen negatief een jaar eerder. Een mijlpaal voor Prosus, maar geen grote verrassing aangezien dit bij de halfjaarcijfers reeds werd aangegeven.

De vrijekasstroom lag op $524 miljoen. Een verbetering van $773 miljoen ten opzichte van een jaar eerder. Toen bedroeg de vrije kasstroom nog $249 miljoen negatief.

Waardecreatie door aandeleninkoop

Bron:

Prosus

2024

De NAV van aandelen Prosus lag op 24 juni op 54,50 EUR terwijl de aandelen op ongeveer 34,50 EUR handelen. Een discount van ongeveer 37%. Een stuk lager dan voorheen maar nog steeds relatief hoog. Zolang de discount relatief hoog blijft zal Prosus doorgaan met de aandeleninkoop.

Bron:

Prosus

Besi

Tencent rebound

Voor het koersverloop van Prosus is met name de aandelenkoers van Tencent bepalend. Aandelen van de Chinese techreus stegen dit jaar met 29%. Prosus aandelen noteren ongeveer 26% hoger.

Onderliggend gaat het prima bij Tencent. Na een lastige periode vanwege onder meer de coronacrisis en overheidsrestricties in de gamingsector beginnen kostenbesparingen en productinnovatie duidelijk vruchten af te werpen. De operationele winst steeg aanzienlijk en ook Tencent zelf zet actief in aandeelhouderswaarde middels aandeleninkoop:

Bron

Prosus

2024

Samenvattend

Prima cijfers van Prosus die iets boven de verwachting lagen. De onderneming komt de eerdere belofte na om in H2 winstgevend te opereren.

Toch blijft een belegging in Prosus eigenlijk een indirecte belegging in de Chinese techreus Tencent. Het belang in Tencent is dusdanig groot dat de koersvorming van Prosus grotendeels afhangt van de waardeontwikkeling van Tencent.

Operationeel gaat het een stuk beter bij Tencent en dat reflecteert zich dit jaar in ongeveer 25-30% koerswinst voor zowel Tencent als Prosus.

De discount van Prosus blijft met ruim 35% relatief hoog. Voor wie graag positie wil nemen in Tencent biedt Prosus een handige manier om dit te doen..

Klik op onderstaande button om de BNP Turbo etalage te openen en de prospectus te kunnen inzien:

Bekijk de BNP Paribas Turbo’s & Boosters op Prosus

Gebruikte bronnen: • Marketscreener • Investor relations Prosus • Investor relations Tencent • ProBeleggen • De Aandeelhouder • SeekingAlpha.com • Marketscreener • ABM financial news

Auteur: Albert Jellema en Jordy Beuving

Albert Jellema en Jordy Beuving bezitten geen positie in Prosus

Disclaimer DeAandeelhouder

Je dient de informatie in dit artikel niet te beschouwen als professioneel beleggingsadvies of als vervanging daarvoor. De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als advies tot het kopen of verkopen van bepaalde effecten of effectenproducten. Aan deze informatie kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor eigen rekening. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.

Je bent zelf eindverantwoordelijke voor de beslissingen die je neemt met betrekking tot jouw beleggingen. Indien iemand besluit om zelf opdracht te geven tot koop of verkoop van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief en voor eigen verantwoording en risico. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan koersverlies tot gevolg hebben.

Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in Turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe Turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Terug naar de bovenkant van de pagina