Naar content Naar zoeken Navigatie overslaan

Navigatie

Fundamentele Analyses DeAandeelhouder

DeAandeelhouder is een partner van BNP Paribas en verzorgt om de week een fundamentele analyse van een Nederlands aandeel. Lees hier de laatste bijdrage en eerdere publicaties.

Flow Traders stelt beleggers teleur: koopkans?

Dinsdag 25 april 2023

Op 21 april publiceerde Flow Traders (FT) de eerste kwartaalcijfers. De onderneming boekte aan handelsinkomsten (NTI) EUR 110.4 miljoen. In Europa daalden de inkomsten ten opzichte van het vierde kwartaal met 12% naar EUR 58.1 en in Amerika met 11% naar EUR 33 miljoen. De handelsinkomsten in Azië stegen daarentegen met 58% naar EUR 19.4 miljoen.

Relateren we de handelsinkomsten (NTI) aan de verhandelde volumes (ETP Value Traded) dan verdiende FT in Europa 2.96 basispunt per trade (58.1 mio tov 196 bio), Amerika 1.6 basispunt en in Azië 9.2 basispunt per trade. Vergelijken we dit met het vierde kwartaal van vorig jaar dan zien we een lagere marge in Europa en Amerika en een veel hogere marge in Azië. Vooral de marge in Europa viel beleggers tegen.

Obligatiehandel

FlowTraders profiteerde niet echt van de onrust op de obligatiemarkt. Hieronder de ontwikkeling van de MOVE-index, die de beweeglijkheid op de obligatiemarkt weergeeft. In maart ging deze bijna even hoog als in 2008. De dynamiek is daar kennelijk anders dan op de aandelenmarkt, waar een hoge VIX bijna een garantie biedt voor spektakel.

Bron:

Albert Jellema

2023

Ontwikkeling winst

De onderneming verlaagde de kosten met 3% ten opzichte van het vierde kwartaal naar EUR 63.8 miljoen. De delta komt voornamelijk door EUR 1.5 miljoen lagere loonkosten. Dit maakt dat de operationele winst (EBITDA) uitkomt op EUR 47.9 miljoen in lijn met de winst uit het vierde kwartaal. Dit ondanks een daling van de handelsinkomsten van EUR 5.2 miljoen. De operationele winstmarge komt uit op 43% en de bijbehorende netto winst op EUR 34.3 miljoen wat resulteert in een winst per aandeel van EUR 0.79. Een keurige winst, maar wel lager dan de gemiddelde verwachtingen van analisten.

Trekt FT dit door dan kom je voor het jaar op een winst per aandeel van circa EUR 3.16. Op de huidige koers levert dat een koers- winstverhouding op van net boven de 7. Keert het de helft als dividend uit dan ligt het dividendrendement rond de 6.8

Geen uitbreiding aandeleninkoop programma

Het aandeleninkoop programma loopt nog eventjes door en FT belooft opnieuw op de kosten te letten. Wel enigszins geruststellend want daar ontbrak het in het verleden nog wel eens aan.

Een uitbreiding van het aandeleninkoop programma zit er nu nog niet in, hoewel FT door de verhuizing naar Bermuda wel degelijk ruimte heeft.

Geen uitspraken verder over dit kwartaal. We zien wel dat op de beurs de relatieve rust is teruggekeerd, de VIX-barometer staat al geruime tijd onder de 20. De bankencrisis heeft niet echt geleid tot grote schommelingen op de beurs.

Conclusie

Gezien de hoge mate van volatiliteit op de obligatiemarkt hadden we toch wel wat extra's verwacht. Flow levert een degelijk kwartaal af, maar het had wel een onsje meer gemogen. De koersreactie van -12% vinden we echter wel wat overdreven.

Al met al lijkt €2,50-3,50 winst per aandeel zo'n beetje het nieuwe normaal voor FT, met af en toe een wilde uitschieter naar boven als de markten in paniekmodus schieten. Op de huidige koers vinden we de aandelen aantrekkelijk geprijsd en op het moment dat de beurs panikeert profiteert FT. Dus een mooie hedge in de portefeuille.

Klik op onderstaande button om de BNP Turbo etalage te openen en de prospectus te kunnen inzien

Bekijk de BNP Paribas Turbo’s & Boosters op Flow Traders

Gebruikte bronnen:

Pharming Investor relations

DeAandeelhouder Premium

Google finance

RBC Capital

ABM financial news

Auteurs: Nico Inberg en Albert Jellema

Nico en Albert bezitten aandelen Flow Traders

Disclaimer

Je dient de informatie in dit artikel niet te beschouwen als professioneel beleggingsadvies of als vervanging daarvoor. De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als advies tot het kopen of verkopen van bepaalde effecten of effectenproducten. Aan deze informatie kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor eigen rekening. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.

Je bent zelf eindverantwoordelijke voor de beslissingen die je neemt met betrekking tot jouw beleggingen. Indien iemand besluit om zelf opdracht te geven tot koop of verkoop van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief en voor eigen verantwoording en risico. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan koersverlies tot gevolg hebben.

Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in Turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe Turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Terug naar de bovenkant van de pagina