Naar content Naar zoeken Navigatie overslaan

Navigatie

Fundamentele Analyses DeAandeelhouder

DeAandeelhouder is een partner van BNP Paribas en verzorgt om de week een fundamentele analyse van een Nederlands aandeel. Lees hier de laatste bijdrage en eerdere publicaties.

Vaarwel Boskalis. Vopak next?

Dinsdag 8 november 2022

In september verdween Boskalis van de beurs. Boskalis-aandeelhouders die nog twijfelden kozen massaal voor het extra eurootje van HAL. Het bedrijf ging uiteindelijk voor €33 per aandeel naar zijn grootaandeelhouder HAL. Dat de beurzen al geruime tijd onder druk stonden was natuurlijk in het voordeel van HAL. Bij een lagere beurs steekt de betaalde overnameprijs wat beter af.

Hal nog circa €3 miljard over aan cash: Vopak next?

De liqiditeitenportefeuille van HAL stond halverwege dit jaar op €4,9 miljard plus een €0,5 miljard in een escrow account in verband met de verkoop van GrandVision. Na de cashout van Boskalis zit er nog zo'n €3 miljard in kas.

Al langere tijd wordt Vopak genoemd als overnamekandidaat, zeker nu Vopak steeds goedkoper wordt op de beurs. Een overnamepremie van 25% zou betekenen dat HAL Vopak kan binnenkrijgen op €26-€28. Kijkend naar de koers over de laatste vijf jaar een prijs aan de onderkant van de handelsbreedte.

Bron:

Google, 8 november 2022

Nico PR Bakker

Er staan 125 miljoen aandelen Vopak uit wat een beurswaarde maakt van € 2,625 miljard. HAL bezit al 48%. Blijft dus over €1,365 miljard. Tel daar een premie van 25% bij op, dan kom je op €1,706 miljard. Prima te betalen door HAL.

Een gedeelte van dat bedrag kan HAL er waarschijnlijk weer uittrekken door de leverage (schuld) binnen Vopak te verhogen.

De fantasie in Vopak

Vopak biedt tankopslagcapaciteit aan. Door de grote vraag in de economie momenteel is er relatief gezien weinig vraag naar opslagcapaciteit. Dat was in de begintijd van corona wel anders, toen de economie stil kwam te staan.

Maar de laatste maanden, sinds heropening van de economie is de boel op hol geslagen en zijn alle grondstoffen nodig. Wij verwachten dat er langzaam weer verbetering zal optreden in de bezettingsgraden van Vopak wat de winst kan laten stijgen.

Nieuwe investeringen: gas, waterstof en CO2

Vopak maakte op een beleggersdag bekend dat het bedrijf tot 2030 €2 miljard wil investeren in nieuwe projecten. De helft hiervan is voor projecten op het gebied van gas en chemicaliën. De andere helft voor nieuwe en duurzame producten zoals biobrandstoffen, waterstof en het afvangen en opslaan van CO2.

Daarnaast wil Vopak op termijn ook actief worden in de opslag van elektriciteit door middel van batterijen, om op die manier mee te helpen het elektriciteitsnet te stabiliseren.

Daarmee worden nieuwe, snelgroeiende producten toegevoegd aan de bestaande, en wordt Vopak meer toekomstbestendig gemaakt. Je kunt je voorstellen dat dit tijd kost, en dat het op termijn ook met de vraag naar opslag wel goed komt, maar voor nu is het dus vooral magertjes met het laatste.

Mocht er echter een dikke recessie aankomen, dan stromen de tanks weer vol. Als je dat optelt bij de nieuwe investeringen die dan over enkele jaren tot wasdom komen dan ziet de toekomst er niet zo slecht uit als de koers doet vermoeden. Dus wellicht begint het bij HAL ook wel wat te kriebelen betreffende Vopak.

Klik op onderstaande button om de BNP Turbo etalage te openen en de prospectus te kunnen inzien

Bekijk de BNP Paribas Turbo’s & Boosters

Gebruikte bronnen:

Vopak Investor relations

DeAandeelhouder Premium

Google Finance – Graph

Auteurs: Nico Inberg en Albert Jellema

Nico en Albert bezitten beide aandelen Vopak

Disclaimer

Je dient de informatie in dit artikel niet te beschouwen als professioneel beleggingsadvies of als vervanging daarvoor. De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als advies tot het kopen of verkopen van bepaalde effecten of effectenproducten. Aan deze informatie kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor eigen rekening. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.

Je bent zelf eindverantwoordelijke voor de beslissingen die je neemt met betrekking tot jouw beleggingen. Indien iemand besluit om zelf opdracht te geven tot koop of verkoop van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief en voor eigen verantwoording en risico. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan koersverlies tot gevolg hebben.

Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in Turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe Turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Terug naar de bovenkant van de pagina