Naar content Naar zoeken Navigatie overslaan

Navigatie

Fundamentele Analyses DeAandeelhouder

DeAandeelhouder is een partner van BNP Paribas en verzorgt om de week een fundamentele analyse van een Nederlands aandeel. Lees hier de laatste bijdrage en eerdere publicaties.

TomTom: Koers te hard gedaald?

Dinsdag 3 januari 2023

  • Aandeel TomTom verloor in december 2022 ruim 19% aan waarde

  • Eindmarkt blijft een interessante groeimarkt

  • Economische onzekerheid en (kosten)inflatie blijven risico voor 2023

  • Aantrekkelijke waardering en sterke balans

  • Oprichting joint venture met Amazon, Microsoft & Meta

Hevige koersdaling in december 2022

Het aandeel TomTom verloor de afgelopen maand ruim 19% van haar waarde. Begin december noteerde het aandeel rond de 8,00 euro. Eind december noteerde de koers op 6,48 euro. Zie hieronder de koersontwikkeling van TomTom gedurende december 2022:

Bron:

Google, 3 januari 2023

2022

Eindmarkt blijft een interessante groeimarkt

TomTom richt zich op de ontwikkeling en verkoop van navigatiesystemen en navigatietoepassingen zoals digitale kaarten. Beleggers lijken het vertrouwen in TomTom enigszins te zijn verloren. Hoewel het aandeel in december stevig daalde blijft de beleggingscase van TomTom aantrekkelijk. Tijdens de kwartaalcijfers in oktober liet TomTom weten dat het haar omzetverwachting voor 2023 herhaalt.

De vooruitzichten wat betreft de toekomst en eindmarkten van TomTom blijven positief. Met een vol orderboek en sterke balans wil de onderneming de komende jaren blijven groeien. De onderneming wil vervolgens gebruik maken van haar operationele hefboom om tegen 2025 een vrijekasstroomrendement van 10% te behalen.

Economische onzekerheid en (kosten)inflatie blijven risico voor 2023

De verwachte outlook wat betreft free cash flow werd wel verlaagd naar break-even vanwege macro economische onzekerheden en hogere kosten in verband met inflatie. De kosten gaan voorlopig voor de baten uit. TomTom moet veel geld uitgeven aan onderhoud van de kaarten en ook voor de ontwikkeling van nieuwe toepassingen. TomTom blijft daardoor voorlopig verliesgevend, ondanks de hoge brutomarge van ruim 80%. Pas in 2024 verwacht de onderneming een positief operationeel resultaat (EBITDA) te maken.

Aantrekkelijke waardering en sterke balans

Met een netto kaspositie van €331 miljoen, ofwel ruim een derde van de beurswaarde, blijft de balans ijzersterk. De operationele verliezen zullen pieken in 2022 en daarna flink gaan afnemen. Indien TomTom omzetgroei weet te realiseren en gebruik kan maken van haar operationele hefboom dan kan dat resulteren in koersherstel. De waardering van het aandeel blijft op dit moment bescheiden gezien het handelt op minder dan twee keer de omzet.

Oprichting joint venture met Amazon, Microsoft & Meta

Tot slot kondigde TomTom op 15 december aan dat het samen met Meta, Amazon en Microsoft een nieuw kaartenplatform heeft opgericht. Volgens TomTom CEO Goddijn zal dit platform gaan bijdragen aan het bereiken van de doelstellingen van de onderneming. Ondanks dit positieve nieuws en de prima vooruitzichten op de langere termijn heeft het aandeel in december toch ruim 19% aan waarde moeten inleveren.

Invulling

Rendement certificaten kunnen een interessant rendementspotentieel bieden als alternatief voor een directe investering in de aandelen. Onderstaande rendement certificaat op TomTom kan bijvoorbeeld 15,33% rendement opleveren in minder dan 6 maanden. Een rendement certificaat werkt als volgt: onder voorwaarde dat de aandelenkoers gedurende de looptijd niet de ondergrens raakt, ontvangt de belegger na einddatum een vaste uitkering. Raakt de aandelenkoers wel de ondergrens? Dan ontvangt de belegger na einddatum een bedrag gelijk aan de slotkoers van de aandelen op einddatum. U loopt dus wel risico! Daalt het aandeel fors, dan zal ook het bijbehorende rendement certificaat dalen.

BNP Paribas heeft op TomTom een rendement certificaat beschikbaar dat afloopt op 16 juni 2023. Dat is over minder dan 6 maanden. De ondergrens van het certificaat ligt op €5,00. Een marge van 22,82% ten opzichte van de huidige aandelenkoers van €6,48. De prijs van dit rendement certificaat ligt rond de €6,72. Onder voorwaarde dat het aandeel de komende 6 maanden boven de ondergrens van €5,00 blijft, ontvangt de belegger in juni een uitkering van €7,75. Dus €1,03 meer dan de investering nu. Dat betekent een rendement van circa 15,33% in bijna 6 maanden. Het rendement is wel gemaximeerd. Meer dan €7,75 krijgt de belegger niet, ongeacht hoe hoog TomTom op 16 juni 2023 noteert. In ruil voor een positief resultaat bij een zijwaartse beweging of beperkte daling, geeft u dus naar boven toe rendementspotentieel op. Daarbij ontvangt u geen dividend op een rendement certificaat.

Mocht de koersreactie toch negatief zijn, dan is er voor de belegger in dit rendement certificaat niet direct iets aan de hand, zolang de aandelenkoers de komende 6 maanden maar boven de ondergrens van €5,00 blijft. Daaronder loopt de belegger hetzelfde risico als met de aandelen zelf. In het geval dat TomTom de ondergrens namelijk wel raakt, betekent dit dat de belegger na de einddatum een bedrag ontvangt gelijk aan de slotkoers van TomTom die dag. Wie reeds in aandelen TomTom belegt, een investering overweegt te doen, of gewoon op zoek is naar rendement met het hiervoor beschreven risico, kan dit certificaat van BNP Paribas overwegen. Klik Hier voor de details.

.

.

2022

BRON: Albert Jellema en Jordy Beuving bezitten geen positie in aandelen of rendement certificaten TomTom

Gebruikte bronnen:

Google Finance

De Aandeelhouder.nl

BNP Paribas Markets

TomTom investor relations

Marketscreener

Disclaimer

Je dient de informatie in dit artikel niet te beschouwen als professioneel beleggingsadvies of als vervanging daarvoor. De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als advies tot het kopen of verkopen van bepaalde effecten of effectenproducten. Aan deze informatie kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor eigen rekening. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.

Je bent zelf eindverantwoordelijke voor de beslissingen die je neemt met betrekking tot jouw beleggingen. Indien iemand besluit om zelf opdracht te geven tot koop of verkoop van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief en voor eigen verantwoording en risico. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan koersverlies tot gevolg hebben.

Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in Turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe Turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Terug naar de bovenkant van de pagina