Naar content Naar zoeken Navigatie overslaan

Navigatie

Fundamentele Analyses DeAandeelhouder

DeAandeelhouder is een partner van BNP Paribas en verzorgt om de week een fundamentele analyse van een Nederlands aandeel. Lees hier de laatste bijdrage en eerdere publicaties.

Overtuigende cijfers van softwaregigant Microsoft

Dinsdag 13 februari 2024

  • Sterke groei Azure cloudplatform
  • Profiteert van implementatie AI in productaanbod
  • Waardering aandeel fors opgelopen
  • Risico op groeivertraging

Eind januari rapporteerde de Amerikaanse softwaregigant Microsoft, inmiddels het grootste techbedrijf ter wereld, kwartaalcijfers. Na een koersstijging van meer dan 68% over het afgelopen jaar voorafgaand aan de publicatie van de cijfers lag de lat behoorlijk hoog.

De onderneming is namelijk bij uitstek gepositioneerd om te profiteren van de adoptie van kunstmatige intelligentie en beleggers anticiperen reeds op die mooie vooruitzichten.

Overtuigende cijfers

Microsoft liet sterke groeicijfers zien en rapporteerde een omzet van circa $62 miljard. Een toename van circa 18% op jaarbasis en bijna een miljard meer dan werd verwacht door analisten. Dat een bedrijf van deze omvang zo hard weet door te groeien blijft verbazingwekkend.

Hieronder een overzicht van de cijfers:

Bron:

Microsoft

2024

Azure cloudplatform groeit

Met name het Azure cloudplatform van Microsoft ziet veel tractie en rapporteerde een groei van 30%. Een stuk meer dan analisten hadden verwacht.

Het Azure platform bestaat uit meer dan 200 verschillende producten en cloudservices. Microsoft zet in op het implementeren van kunstmatige intelligentie in dit productaanbod. Met name van dit bedrijfsonderdeel wordt de komende jaren veel verwacht vanwege de kansen die kunstmatige intelligentie biedt.

Microsoft profiteert van AI

In de earnings call liet Microsoft aan analisten weten dat generatieve AI voor maar liefst 6% heeft bijgedragen aan de 30% groei van Azure.

Gelet op de omvang van de totale omzet uit het Azure platform een significante bijdrage. Een kwartaal eerder lag die bijdrage nog een stuk lager en het laat zien dat de ontwikkelingen snel gaan.

Uiteindelijk moet de verdere implementatie van AI voor nog meer groei zorgen. De vraag lijkt niet of dat gaat gebeuren, maar hoe snel.

Ook Microsoft zelf spreekt vol vertrouwen hierover:

“We’ve moved from talking about AI to applying AI at scale by infusing AI across every layer of our tech stack, we are winning new customers and helping drive new benefits and productivity gains.”

Inmiddels telt Azure meer dan 53,000 AI-klanten, waarvan meer dan 1/3e nieuw over de afgelopen 12 maanden.

De onderneming sluit steeds meer grote Azure deals en wijst bijvoorbeeld op Vodafone. Dat zal $1,5 miljard gaan investeren in Cloud- en AI diensten de komende 10 jaar.

Risico’s

De aandelenkoers van Microsoft steeg het afgelopen jaar aanzienlijk en ook de waardering van het aandeel ligt inmiddels een stuk hoger dan het historisch gemiddelde. Ook in vergelijking met de sector betaalt men een forse premie.

De kans bestaat dat Microsoft de hoge verwachtingen van beleggers toch niet weet waar te maken of dat er uiteindelijk groeivertraging optreedt. Dat kan mogelijk resulteren in een koersdaling.

Conclusie

De kwartaalcijfers van softwaregigant Microsoft bewijzen dat ook een onderneming van deze omvang sterke groei kan laten zien. Met name het cloudplatform Azure rapporteert een hoge groei die deels wordt veroorzaakt door de implementatie van kunstmatige intelligentie in het productaanbod.

Microsoft is bij uitstek gepositioneerd om te profiteren van de verdere adoptie en groei van kunstmatige intelligentie. Beleggers anticiperen daarom alvast op die mooie vooruitzichten. Zowel de koers als de waardering van het aandeel Microsoft neemt daardoor aanzienlijk toe.

Zolang Microsoft deze groei weet vast te houden hoeft dat overigens geen probleem te zijn. De sterke cijfers over het afgelopen kwartaal weten te overtuigen en mogelijk ligt er nog veel meer in het verschiet voor deze Amerikaanse softwaregigant.

Klik op onderstaande button om de BNP Turbo etalage te openen en de prospectus te kunnen inzien:

Bekijk de BNP Paribas Turbo’s & Boosters op Microsoft

Gebruikte bronnen:

Microsoft Investor Relations

DeAandeelhouder Premium

ABM financial news

Auteur: Jordy Beuving en Albert Jellema

Jordy en Albert bezitten geen directe positie in Microsoft

Disclaimer DeAandeelhouder

Je dient de informatie in dit artikel niet te beschouwen als professioneel beleggingsadvies of als vervanging daarvoor. De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als advies tot het kopen of verkopen van bepaalde effecten of effectenproducten. Aan deze informatie kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor eigen rekening. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.

Je bent zelf eindverantwoordelijke voor de beslissingen die je neemt met betrekking tot jouw beleggingen. Indien iemand besluit om zelf opdracht te geven tot koop of verkoop van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief en voor eigen verantwoording en risico. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan koersverlies tot gevolg hebben.

Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in Turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe Turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Terug naar de bovenkant van de pagina