Naar content Naar zoeken Navigatie overslaan

Navigatie

Fundamentele Analyses DeAandeelhouder

DeAandeelhouder is een partner van BNP Paribas en verzorgt om de week een fundamentele analyse van een Nederlands aandeel. Lees hier de laatste bijdrage en eerdere publicaties.

Cijfers TSMC duwen chipsector omhoog

Dinsdag 23 januari 2024

  • Downturn chipsector lijkt achter de rug
  • Omzetgroei van >20% voor 2024 verwacht
  • Profiteert van groeitrend AI en High Performance Computing
  • Geopolitieke situatie China/Taiwan blijft risicofactor

Chipproducent TSMC publiceerde afgelopen donderdag haar jaarcijfers. De grootste chipproducent ter wereld produceert microchips voor onder meer Apple, NVIDIA en AMD. Daarnaast is het de belangrijkste afnemer van ASML.

De bredere chipmarkt reageerde positief op de cijfers en veel aandelen in de sector stegen diezelfde dag aanzienlijk. TSMC voorspelt voor dit jaar namelijk een omzetgroei van meer dan 20% en gaf daarnaast aan dat de kapitaaluitgaven stabiel zouden blijven.

Cijfers en outlook

TSMC rapporteerde Q4-cijfers die beter waren dan verwacht. Zowel de omzet als de marges lagen aan de bovenkant van de guidance. De sterke vraag naar High Performance Computing en AI microchips zet door en ook de markt voor smartphones trekt duidelijk verder aan.

TSMC liet weten dat het rekent op meer dan 20% omzetgroei voor 2024. Na een lastig 2023 rekent TSMC op een CAGR van 15-20% voor de komende jaren, waarbij met name AI en HPC moet gaan bijdragen aan de groei.

Wind in rug door 3nm chip

TSMC heeft de wind in de rug gehad vanwege de ‘ramp-up‘ van de nieuwste 3nm chip. In Q3 goed voor 6% van de omzet en in Q4 reeds 15%. Vanwege het opschalen van deze productielijn valt wel de brutomarge wat terug.

Bron:

TSMC

2024

Die vraag wordt op dit moment met name gedreven door de ontwikkelingen rond kunstmatige intelligentie (AI) en High Performance Computing. Dat gaat de komende kwartalen en hoogstwaarschijnlijk zelfs de komende jaren verder doorzetten.

CoWoS-groei

Daarnaast kan TSMC rekenen op bijkomende groei vanwege de enorme vraag naar het zogeheten CoWoS-packaging. Momenteel een enorme bottleneck voor met name AI-chips (denk aan NVIDIA) waardoor TSMC noodgedwongen de capaciteit hiervoor fors zal blijven opschroeven.

Het tekort aan capaciteit zal tot minstens volgend jaar aanhouden waarbij de groei voor dit bedrijfsonderdeel geschat wordt op 50% CAGR voor de komende jaren. De afgelopen maanden werden de prognoses voor de benodigde capaciteit meermaals naar boven bijgesteld, primair gedreven door Nvidia dat de productie van haar verschillende AI-producten opschroeft.

Downturn chipmarkt voorbij

De cijfers en outlook van TSMC bevestigen de gedachte dat het ergste van de downturn in de chipsector achter de rug lijkt. De vraag naar AI en HPC zal naar verwachting door blijven zetten. Nu ook de markt voor smartphones en PC’s duidelijk herstelt staan alle lichten op groen voor TSMC om het komende jaar weer te kunnen groeien.

Ogen gericht op 2024

Volgens de Semiconductor Industry Association moet de bredere chipmarkt weer dubbelcijferige groei laten zien in 2024. Normalisatie van voorraden moeten leiden tot vraag- en prijsherstel in een aantal subsectoren zoals (PC/Smartphone) terwijl alles wat met AI en HPC te maken heeft sowieso door zal groeien.

TSMC is met name goed gepositioneerd vanwege de aankomende groei van die laatstgenoemde markten. High Performance Computing is het grootste omzetsegment. De groei en adoptie van AI in de diverse eindmarkten gaat verder doorzetten en daardoor zal de vraag naar AI-specifieke microchips aanhouden.

Samengevat

Een welkome update van TSMC waar de hele chipsector positief op reageert. De downturn lijkt zo goed als voorbij en men kan voor dit jaar weer uitkijken naar groei, primair gedreven door de verdere vraag naar microchips gericht op kunstmatige intelligentie en HPC. Als grootste onafhankelijke chipproducent ter wereld is TSMC bij uitstek gepositioneerd om te gaan profiteren van deze groeitrends.

Aandelen TSMC

De koers van aandelen TSMC steeg circa 10% in reactie op deze cijfers en outlook. Aandelen TSMC kennen vooralsnog een relatief aantrekkelijke waardering maar het geopolitieke risico omtrent China/Taiwan moet daarbij wel worden meegenomen.

Daarnaast betreft dit een cyclische sector en daardoor zullen toekomstige resultaten voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van ontwikkelingen en vraag in de diverse eindmarkten.

Klik op onderstaande button om de BNP Turbo etalage te openen en de prospectus te kunnen inzien.

Bekijk de BNP Paribas Turbo’s & Boosters op TSMC

Gebruikte bronnen:

TSMC Investor relations

NVIDIA Investor relations

DeAandeelhouder Premium

Semiconductor Industry Association (SIA)

ABM financial news

Auteur: Jordy Beuving en Albert Jellema

Jordy bezit geen aandelen TSMC. Albert bezit geen aandelen TSMC.

Disclaimer DeAandeelhouder

Je dient de informatie in dit artikel niet te beschouwen als professioneel beleggingsadvies of als vervanging daarvoor. De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als advies tot het kopen of verkopen van bepaalde effecten of effectenproducten. Aan deze informatie kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor eigen rekening. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.

Je bent zelf eindverantwoordelijke voor de beslissingen die je neemt met betrekking tot jouw beleggingen. Indien iemand besluit om zelf opdracht te geven tot koop of verkoop van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief en voor eigen verantwoording en risico. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan koersverlies tot gevolg hebben.

Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in Turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe Turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Terug naar de bovenkant van de pagina