Naar content Naar zoeken Navigatie overslaan

Navigatie

Fundamentele Analyses DeAandeelhouder

DeAandeelhouder is een partner van BNP Paribas en verzorgt om de week een fundamentele analyse van een Nederlands aandeel. Lees hier de laatste bijdrage en eerdere publicaties.

Al tijd voor cyclisch aandeel Aperam?

Dinsdag 13 december 2022

De staalsector is hard afgekoeld. Aperam en ook ArcelorMittal hebben een paar fantastische jaren achter de rug maar de toekomst schatten analisten een stuk minder rooskleurig in. Hoogste tijd om te kijken of het al tijd is om een cyclisch aandeel als Aperam te overwegen als belegging.

Analisten stelden de winstverwachtingen van Aperam drastisch naar beneden bij. Zo zie je in onderstaande tabel de taxaties voor de komende jaren. Analisten verwachte dat de operationele winst gaat dalen van €1,113 miljard naar €607 miljoen in 2023. Een daling van 45%. Voor 2024 dan een herstel van 12% naar €683 miljoen. Na een tweetal uitstekende jaren dus een mindere periode in het verschiet.

Bron:

Marketscreener, 13 december 2022

2022

Tegelijkertijd ligt die toekomstige ingeschatte winst nog steeds een stuk hoger dan bijvoorbeeld wat Aperam in de jaren 2018 en 2019 verdiende. Dus het blijft de vraag of analisten een mogelijke recessie al goed genoeg hebben ingeprijsd.

De koers van het aandeel Aperam is inmiddels al afgedaald naar niveaus die passen bij een kleine recessie. Begin dit jaar werd er nog €55 betaald voor Aperam, inmiddels staat de koers onder de €30.

Bron:

Google, 13 december 2022

2022

De staalprijs is erg afhankelijk van wat er in China gebeurt. De grootste staalfabrieken staan in China en als de binnenlandse markt het niet goed doet, dumpen zij het staal in andere landen.

De VS en Europa hebben daar meermalen een stokje voorgestoken via importheffingen, maar kunnen niet helemaal voorkomen dat het goedkopere staal via allerlei wegen toch op hun markten terecht komt.

China verruimt mogelijkheden voor vastgoedbedrijven

China verruimde recent de mogelijkheden voor vastgoedbedrijven om nieuw geld op te halen. Extra stimulans voor de zwaar getroffen vastgoedsector, derhalve.

Hogere staal- en ijzerertsprijzen werken dan ook meteen door in de aandelen van de onderliggende bedrijven in die sector. Je zag sinds oktober aandelen Aperam met 25% oplopen in anticipatie op een aantrekkende vraag begin volgend jaar.

Staalprijzen bewegen stevig

De staalprijzen fluctueren behoorlijk. Ongeveer een jaar geleden een enorme spike, maar nu duidelijk op de terugweg, maar nog steeds een stuk hoger dan voor corona. Zie hieronder de prijsontwikkeling van de ontwikkeling van de staalprijs.

Bron:

steelbenchmarker.com, 13 december 2022

2022

Staalfabrieken kenmerken zich door hoge vaste kosten. Een fabriek aan- of uitzetten kost een hoop geld. Dus op het moment dat de fabriek draait, zorgen extra verkopen of een hogere eindprijs voor de extra winst.

Bij een lage staalprijs of overcapaciteit in de markt is het lastig de hoge vaste kosten goed te maken. Dan moet een opschoning van de sector zorgen voor minder aanbod waardoor vraag en aanbod weer meer in balans komen en de prijs dientengevolge weer herstelt.

Aperam: stabieler dan Arcelor

Aperam is in 2011 afgesplitst van ArcelorMittal. Lakshi Mittal, de oprichter van Mittal Steel (ispat op onze beurs vroeger) kocht allerlei staalfabrieken op in landen als Oekraïne, Polen en Kazachstan en sloeg in 2006 een grote slag met de fusie met het Luxemburgse Arcelor.

In 2011 werd vervolgens Aperam, de roestvaststaalpoot, afgescheiden. Bij roestvaststaal wordt er chroom toegevoegd waardoor het staal beschermd is tegen corrosie (roest). De familie Mittal heeft nog steeds 40% van de aandelen Aperam in bezit.

Beide aandelen zijn natuurlijk zeer gevoelig voor economische cycli en afhankelijk van de staalprijs. Toch heeft Aperam een beter imago dan ArcelorMittal. Dat heeft te maken met het dividendbeleid bij Aperam.

Al sinds 2017 keert Aperam een kwartaaldividend uit. Het heeft de schulden veel beter onder controle dan het wat wildere ArcelorMittal en koopt met enige regelmaat ook eigen aandelen in.

Aperam keert sinds kort €0,50 per kwartaal uit, een dividend van €2 per jaar en derhalve op deze koers een dividendrendement van 6,7%. Dat legt mogelijk een bodem onder de koers.

De verkochte volumes zijn, met name in Europa, zwak op dit moment maar gezien het verhogen van de staalprijzen wordt er voor het volgende jaar in ieder geval een verbetering verwacht.

Ook hier geldt: stort de wereld zich in een diepe recessie, als gevolg van de hogere rentes of komen we met de schrik vrij en komt de economie weer in een meer normaal vaarwater terecht?

De aandelenkoers van Aperam lijkt het eerste te suggereren. Daarom kan Aperam een mooie kans opleveren om te profiteren van een iets beter economisch sentiment straks.

Klik op onderstaande button om de BNP Turbo etalage te openen en de prospectus te kunnen inzien.

Bekijk de BNP Paribas Turbo’s & Boosters

Gebruikte bronnen:

Aperam Investor relations

DeAandeelhouder Premium

Steelbenchmarker.com

Marketscreener.com

Auteurs: Nico Inberg en Albert Jellema

Nico bezit aandelen Aperam. Albert bezit geen aandelen Aperam.

Disclaimer

Je dient de informatie in dit artikel niet te beschouwen als professioneel beleggingsadvies of als vervanging daarvoor. De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als advies tot het kopen of verkopen van bepaalde effecten of effectenproducten. Aan deze informatie kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor eigen rekening. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. Je bent zelf eindverantwoordelijke voor de beslissingen die je neemt met betrekking tot jouw beleggingen. Indien iemand besluit om zelf opdracht te geven tot koop of verkoop van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief en voor eigen verantwoording en risico. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan koersverlies tot gevolg hebben.

Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in Turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe Turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Terug naar de bovenkant van de pagina