Naar content Naar zoeken Navigatie overslaan

Navigatie

Fundamentele Analyses DeAandeelhouder

DeAandeelhouder is een partner van BNP Paribas en verzorgt om de week een fundamentele analyse van een Nederlands aandeel. Lees hier de laatste bijdrage en eerdere publicaties.

Lastige marktomstandigheden voor Flow Traders

Dinsdag 10 oktober 2023

  • Last van lage handelsvolumes en beweeglijkheid
  • Aandeel laagste koers sinds beursgang 2015
  • Wederom tegenvallend kwartaal aldus pre-close call
  • Afwachten op volatiliteit en meer volumes

Lastige marktomstandigheden voor Flow Traders

Aandelen van Flow Traders handelen op het laagste niveau sinds de beursgang in 2015. De Amsterdamse market maker kampt al langere tijd met lastige marktomstandigheden waardoor de handelsinkomsten onder druk liggen. Onlangs tijdens de zogeheten pre-close call liet de onderneming weten dat er wederom sprake was van een tegenvallend kwartaal.

Pre-close call

Flow Traders kiest er soms voor om voorafgaand aan die stille periode een zogenaamde pre-close call te houden met analisten. De tekst die Flow Traders tijdens die call uitspreekt maken ze daarna voor iedereen beschikbaar.

Op 28 september organiseerde Flow Traders een pre-close call. De onderneming liet analisten weten dat het afgelopen kwartaal wederom tegenviel. Aandelen Flow Traders openden de maandag hierna aanzienlijk lager vanwege de negatieve berichtgeving.

Bron:

Flow Traders Ltd

2023

Lage volumes en beweeglijkheid

De volatiliteit ligt aanzienlijk lager in vergelijking met een jaar eerder vanwege een gebrek aan economische of geopolitieke gebeurtenissen die voor volaliteit zorgen, aldus Flow Traders.

Niet alleen de beweeglijkheid is laag, ook de volumes zijn laag in de ETP-markt. Analisten schatten in dat de volumes in de ETP-markt jaar op jaar met 18% zijn gedaald. Bij minder volumes én minder beweeglijkheid zie je het onderstaande gebeuren bij handelshuizen zoals Flow Traders:

Bron:

Flow Traders Ltd

2023

Je ziet dus dat de spoeling dun wordt waardoor beurshandelaren allemaal vechten om dezelfde orders en dus lagere marges accepteren. Hierdoor wordt er een stuk minder verdiend.

De combinatie van lage handelsvolumes en relatief weinig beweeglijkheid zorgt voor druk op het resultaat van Flow Traders.

De onderneming laat weten dat het in ieder geval in blijft zetten op meer efficiency binnen het bedrijf en dat het uitvoering zal blijven geven aan de groeistrategie.

Flow Traders zal moeten wachten op meer volatiliteit in de markt. Wanneer dat precies komt valt echter niet te voorspellen.

Terug naar 2017 en 2020

De huidige beurskoers doet denken aan de periode kort voor de coronadip. Eind 2017 koerste het aandeel ook rond de 17 euro. Begin 2018 explodeerde echter de volatiliteit doordat een grote bank zijn zaakjes niet op orde had.

Flow profiteerde daar flink van en de koers schoot omhoog richting 30 euro.

Deze geschiedenis herhaalde zich eind 2019. Ook toen een langzaam dalende koers, richting 19 euro. Corona stak zijn kop op begin 2020 met als gevolg sterk dalende beurzen. Opnieuw kassa voor Flow Traders, dat in dat jaar meer dan tien euro per aandeel verdiende.

En wederom zit het bedrijf in eenzelfde situatie. De beurs is kalm, de volatiliteit laag en de volumes houden niet over. De koers zakt weg want niemand houdt rekening met een exploderende volatiliteit op korte termijn.

Samenvattend

Flow Traders noteert op de laagste koers sinds de beursgang in 2015 en heeft te kampen met tegenvallende handelsvolumes en volatiliteit. De pre-close call bevestigd de inschatting van de markt dat ook het afgelopen kwartaal tegenvalt.

Mochten de marktomstandigheden weer veranderen dan heeft Flow Traders eerder reeds bewezen dat het in staat is om daar goed aan te kunnen verdienen. Tot die tijd bestaan er echter weinig positieve triggers voor het aandeel op de kortere termijn.

Voor wie verwacht dat de vlam weleens in de pan zou kunnen slaan kan Flow Traders als hedge voor een bredere portefeuille worden overwogen.

Klik op onderstaande button om de BNP Turbo etalage te openen en de prospectus te kunnen inzien:

Bekijk de BNP Paribas Turbo’s & Boosters op Flow Traders

Gebruikte bronnen:

FlowTraders Investor relations

DeAandeelhouder Premium

Google finance

ABM financial news

Auteur: Nico Inberg en Albert Jellema

Nico en Albert bezitten aandelen Flow Traders

Disclaimer DeAandeelhouder

Je dient de informatie in dit artikel niet te beschouwen als professioneel beleggingsadvies of als vervanging daarvoor. De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als advies tot het kopen of verkopen van bepaalde effecten of effectenproducten. Aan deze informatie kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor eigen rekening. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.

Je bent zelf eindverantwoordelijke voor de beslissingen die je neemt met betrekking tot jouw beleggingen. Indien iemand besluit om zelf opdracht te geven tot koop of verkoop van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief en voor eigen verantwoording en risico. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan koersverlies tot gevolg hebben.

Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in Turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe Turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Terug naar de bovenkant van de pagina