Naar content Naar zoeken Navigatie overslaan

Navigatie

Fundamentele Analyses DeAandeelhouder

DeAandeelhouder is een partner van BNP Paribas en verzorgt om de week een fundamentele analyse van een Nederlands aandeel. Lees hier de laatste bijdrage en eerdere publicaties.

Kwartaalcijfers Apple

Dinsdag 9 mei 2023

Op 4 mei rapporteerde Apple haar kwartaalcijfers en wist daarmee beleggers positief te verrassen. De onderneming boekte een omzet van bijna $95 miljard. Op jaarbasis een omzetdaling van circa 3%. Analisten rekenden echter op een omzet van circa $93 miljard en daarmee wist de technologiegigant de verwachtingen te overtreffen.

Met name de verkoop van iPhones bleek beter dan verwacht. Ook wist Apple het afgelopen kwartaal een recordomzet van $20,9 miljard te realiseren met aanvullende diensten zoals Apple Music en Apple iCloud+. Daarnaast was het aantal actieve apparaten nog nooit zo hoog.

Dividend en aandeleninkoop

Apple kondigde aan dat het voor $90 miljard aan aandelen gaat inkopen (ruim 3% van de marktkapitalisatie) en dat het kwartaaldividend met 4,3% wordt verhoogd naar $0,24 per aandeel. Dat markeert het elfde jaar op rij dat Apple het dividend verhoogt.

Ook in economisch mindere tijden blijft de cash genererende machine genaamd Apple inzetten op het creëren van waarde voor de aandeelhouders.

Het afgelopen decennia heeft Apple voor bijna $600 miljard aan aandelen ingekocht:

Bron:

Albert Jellema

2023

Vizier gericht op India

CEO Tim Cook liet tijdens de earnings call weten dat hij in het bijzonder tevreden was met de verkoop in opkomende markten. Opmerkelijk is de aandacht die uitgaat naar India. Dat moet namelijk de nieuwe groeimotor worden voor Apple.

De Indiase markt biedt kansen voor Apple. Het land gaat dit jaar naar verwachting China passeren voor wat betreft het aantal inwoners. Ook Apple heeft haar zinnen op India gezet. Vorige maand werd de eerste Apple Store geopend in het zakendistrict van Mumbai. Een aantal dagen later volgde de tweede Apple store in de reusachtige stad Delhi.

Overigens moet India niet alleen als afzetmarkt voor Apple gezien worden. Apple is ook druk bezig om delen van de supply-chain te verplaatsen vanuit China naar India. In het afgelopen fiscale jaar werden er voor meer dan $7 miljard aan iPhones geproduceerd in het land. Een verdrievoudiging van het productievolume aldaar.

Conclusie

Ondanks de vertraging van de wereldwijde economie weet Apple aardig stand te houden en rapporteerde de onderneming cijfers die positief ontvangen worden door beleggers. Daarnaast worden aandeelhouders zoals gewoonlijk rijkelijk beloond met een aandeleninkoopprogramma en een verhoging van het dividend.

Hoewel ook Apple niet ontkomt aan de huidige uitdagende macro-economische ontwikkelingen spreekt de onderneming vol vertrouwen over de toekomst. De pijlen zijn daarbij gericht op de groeimarkt in India.

Klik op onderstaande button om de BNP Turbo etalage te openen en de prospectus te kunnen inzien

Bekijk de BNP Paribas Turbo’s & Boosters op Apple

Gebruikte bronnen:

Apple Investor relations

DeAandeelhouder Premium

Google finance

Marketscreener

SeekingAlpha

ABM financial news

Nico en Albert bezitten aandelen Flow Traders

Disclaimer DeAandeelhouder

Je dient de informatie in dit artikel niet te beschouwen als professioneel beleggingsadvies of als vervanging daarvoor. De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als advies tot het kopen of verkopen van bepaalde effecten of effectenproducten. Aan deze informatie kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor eigen rekening. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.

Je bent zelf eindverantwoordelijke voor de beslissingen die je neemt met betrekking tot jouw beleggingen. Indien iemand besluit om zelf opdracht te geven tot koop of verkoop van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief en voor eigen verantwoording en risico. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan koersverlies tot gevolg hebben.

Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in Turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe Turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Terug naar de bovenkant van de pagina