Naar content Naar zoeken Navigatie overslaan

Navigatie

Fundamentele Analyses DeAandeelhouder

DeAandeelhouder is een partner van BNP Paribas en verzorgt om de week een fundamentele analyse van een Nederlands aandeel. Lees hier de laatste bijdrage en eerdere publicaties.

OCI in vizier van activist

Dinsdag 4 april 2023

  • Activistische belegger vindt aandeel ondergewaardeerd
  • OCI meer dan kunstmestproducent alleen
  • Duurzame energietransitie biedt groeimogelijkheden voor OCI
  • Ondanks risico’s mogelijk meer potentie dan men denkt

Vorige week meldde de activistische belegger Jeff Ubben een belang van ruim 5% in OCI. Ubben wil dat OCI strategische opties gaat onderzoeken, bijvoorbeeld door de verkoop van bepaalde activiteiten. Hij liet weten dat hij OCI onbegrepen en ondergeanalyseerd vindt.

Deze belegger zit in de board bij Exxon Mobil en ziet een waarde in aandelen OCI van rond de €50. Hij is namelijk van mening dat de kunstmest- en chemieproducent zou kunnen verdubbelen in marktwaarde.

Ubben stuurde een brief aan OCI waarin hij vraagt om de verkoop, of aparte listing, van strategische assets. Vooral gaat het dan om de Noord-Amerikaanse fabrieken. OCI goot in een eerdere fase al de Noord-Afrikaanse fabrieken in een aparte beurshuls, genaamd Fertiglobe.

De fabrieken in de VS, waar de afgelopen tien jaar fors in is geïnvesteerd, zouden wellicht interessant zijn voor de grote oil majors, of voor concurrenten als CF Industries.

Jeffrey Williams Ubben

Jeffrey Williams Ubben werd geboren in 1961 en is medeoprichter van ValueAct Capital, een hedge fund uit San Francisco gericht op waarde van aandelen. Hij beheerde eerder het Fidelity Value Fund acht jaar lang.

Ubben verliet in 2020 ValueAct en startte eigen fonds, Inclusive Capital Partners (ICP). Hij staat bekend als een actieve investeerder, die echter niet de confrontatie zoekt, maar juist een plek in de boardroom wil om het management op die manier aan zijn kant te krijgen.

Ondergewaardeerd en ondergeanalyseerd

Ubben denkt dat onderdelen van OCI aantrekkelijk zouden zijn voor olie- en gasreuzen die schonere energie willen produceren. Hij vindt OCI "onbegrepen en onder geanalyseerd". Het zou ongeveer 90% meer waard moeten zijn dan de huidige beurskoers.

OCI reageerde via een persbericht op de brief van Ubben:

OCI Global (Euronext: OCI), a global producer and distributor of hydrogen products providing fertilizers, fuels, and feedstock to agricultural, transportation, and industrial customers around the world, acknowledges the receipt of a letter from Inclusive Capital Partners (In-Cap). In-Cap currently owns 5% of the outstanding shares of OCI Global.

The letter states that OCI is trading at a significant discount to its intrinsic value, despite strong incumbent positions in two markets (ammonia / nitrogen fertilizers and (bio)methanol), and commends the company’s leadership in driving the energy transition to decarbonize ammonia and methanol-based fuels. In-Cap therefore asks to explore strategic options to best unlock and pursue value creation.

OCI has always been focused on value creation for all stakeholders. We welcome the dialogue with our shareholders, and will evaluate the merits of the views and ideas of our stakeholders, including In-Cap.

OCI staat dus open voor zijn ideeën. Logisch aangezien ook grootaandeelhouder Sawiris, met meer dan 60% van de aandelen, een hogere koers wil.

Ubben vindt dat de mogelijkheden die OCI biedt in het decarboniseren van brandstoffen een interessante aanvulling is voor de grote oil majors. Wellicht interessant voor Exxon waar Ubben zitting heeft in de board. t

Niet alleen kunstmest maar ook ammonia

OCI verdiende de afgelopen jaren veel geld met de verkoop van kunstmest. Daarmee bouwde het de schulden af en herinvesteerde OCI in nieuwe groeimogelijkheden. OCI zoekt de groei vooral in de duurzame energietransitie: waterstof en ammoniak projecten.

Zo bouwt OCI een fabriek in Texas om blauwe ammonia te produceren. Blauwe ammoniak wordt gemaakt van aardgas waarbij de CO2 grotendeels wordt afgevangen en opgeslagen. OCI sloot onlangs een contract met Linde om waterstof te leveren. Linde gaat op de site van OCI een fabriek bouwen om vandaar uit ook andere partijen te beleveren. Zie hieronder ook een slide uit de presentatie van OCI over de focus op de energie transitie.

Bron:

Albert Jellema

2023

Het probleem met waterstof en ammonia was altijd dat het te duur leek ten opzichte van aardgas. Daarbij rekende men echter nooit de kosten voor CO2 mee. Nu dat tegenwoordig wel gebeurt zien de prijskaartjes er anders uit.

Een investering als deze vergt natuurlijk een hoge convictie, maar gaat natuurlijk ook gepaard met de nodige risico’s zoals bouwkosten, afzet product en dus uiteindelijk het rendement op het geïnvesteerde kapitaal.

OCI opbreken?

Er zit wellicht meer fantasie in OCI dan iedereen denkt. De koers werd vooral gedreven door de lagere kunstmestprijzen. Uit de reactie van OCI kun je opmaken dat ze de gedachtegang logisch vinden, maar of ze er wat mee gaan doen weet natuurlijk niemand. Het verleden toonde wel aan dat OCI niet schroomt afscheid te nemen van bezittingen tegen de goede prijs.

Ze deden dit eerder met hun cementfabriek (11 miljard dollar naar Lafarge) en in 2015 stonden zij open voor een verkoop ofschoon deze deal met CF Industries op het laatste moment gecancelled werd vanwege de belastingplannen van president Obama. CF Industries deed overigens net een grote overname in de VS. Ze kochten de ammoniafabriek in Waggaman van Incitec Pivot voor het dubbele van de vervangingswaarde.

Conclusie

OCI keert deze maand €3,50 aan dividend uit. Met de hoge verdiensten in de kunstmestsector is het nu wel even gebeurd, maar de kunstmestprijzen zijn nog steeds veel hoger dan voor corona.

Nieuwe ontwikkelingen in waterstof en ammonia gaan nu snel en als de grote oil majors ook gaan schakelen, kan er meer muziek in zitten.

Invulling

Rendement certificaten kunnen een interessant rendementspotentieel bieden als alternatief voor een directe investering in de aandelen.

Onderstaande rendement certificaat op OCI kan bijvoorbeeld 25% rendement opleveren in ruim 8 maanden. Een rendement certificaat werkt als volgt: onder voorwaarde dat de aandelenkoers gedurende de looptijd niet de ondergrens raakt, ontvang je na einddatum een vaste uitkering. Raakt de aandelenkoers wel de ondergrens? Dan ontvangt u na einddatum een bedrag gelijk aan de slotkoers van de aandelen op einddatum. U loopt dus wel risico! Daalt het aandeel fors, dan zal ook het bijbehorende rendement certificaat dalen.

BNP Paribas heeft op OCI een rendement certificaat beschikbaar dat afloopt op 15 december 2023. Dat is over ruim 8 maanden. De ondergrens van het certificaat ligt op €20. Een marge van 35% ten opzichte van de huidige koers van €30,75. In deze wel belangrijk op te merken dat OCI nog een dividend uitkeert van €3,50 in april.

De prijs van dit rendement certificaat ligt rond de €31,50. Net boven de prijs van het aandeel. Onder voorwaarde dat het aandeel de komende ruim 8 maanden ook boven de ondergrens van €20 blijft, ontvangt u in december een uitkering van €39,00. Dus €8,25 meer dan de investering nu. Dat betekent een rendement van 25% in ruim 8 maanden.

Het rendement is wel gemaximeerd. Meer dan €39 krijgt de belegger niet, ongeacht hoe hoog OCI op 15 december 2023 noteert. In ruil voor een positief resultaat bij een zijwaartse beweging of beperkte daling, geeft u dus naar boven toe rendementspotentieel op. Daarbij ontvangt u geen dividend op een rendement certificaat.

Mocht de koersreactie toch negatief zijn, dan is er voor de belegger in dit rendement certificaat niet direct iets aan de hand, zolang de aandelenkoers de komende ruim 8 maanden maar boven de ondergrens van €20 blijft. Daaronder loopt u hetzelfde risico als met de aandelen zelf. In het geval dat OCI de ondergrens namelijk wel raakt, betekent dit dat u na de einddatum een bedrag ontvangt gelijk aan de slotkoers van OCI die dag. Wie reeds in aandelen OCI belegt, een investering overweegt te doen, of gewoon op zoek is naar rendement met het hiervoor beschreven risico, kan dit certificaat van BNP Paribas overwegen.

Klik Hier voor de details.

Bron:

Albert Jellema

2023

Albert Jellema bezit een positie in OCI. Jordy Beuving niet.

Gebruikte bronnen:

Google Finance

De Aandeelhouder.nl

BNP Paribas Markets

OCI investor relations

CF Industries investor relations

Disclaimer

Je dient de informatie in dit artikel niet te beschouwen als professioneel beleggingsadvies of als vervanging daarvoor. De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als advies tot het kopen of verkopen van bepaalde effecten of effectenproducten. Aan deze informatie kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor eigen rekening. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.

Je bent zelf eindverantwoordelijke voor de beslissingen die je neemt met betrekking tot jouw beleggingen. Indien iemand besluit om zelf opdracht te geven tot koop of verkoop van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief en voor eigen verantwoording en risico. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan koersverlies tot gevolg hebben.

Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in Turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe Turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Terug naar de bovenkant van de pagina