Naar content Naar zoeken Navigatie overslaan

Navigatie

Fundamentele Analyses DeAandeelhouder

DeAandeelhouder is een partner van BNP Paribas en verzorgt om de week een fundamentele analyse van een Nederlands aandeel. Lees hier de laatste bijdrage en eerdere publicaties.

NXP houdt stand dankzij sterke automarkt

Dinsdag 8 augustus 2023

  • Kwartaalcijfers NXP beter dan verwacht
  • Minder vatbaar voor downturn chipsector vanwege automotive exposure
  • Gepositioneerd om te profiteren van transitie naar elektrisch rijden
  • Onzekerheid macro-economie en herstel chipsector blijven risico

Chipproducent NXP rapporteerde onlangs solide tweede kwartaalcijfers. De onderneming navigeert prima door de ‘downturn’ in de bredere chipsector vanwege haar relatief hoge exposure naar de automarkt.

De koers van aandelen NXP steeg dit jaar reeds met 39%. Zie hieronder de grafiek met het koersverloop van aandelen NXP over de afgelopen 12 maanden:

Bron:

NXP

2023

Kwartaalcijfers NXP

NXP behaalde een omzet van 3,3 miljard dollar. Op kwartaalbasis een stijging van 6% en ongeveer evenveel als in vergelijking met een jaar eerder.

De absolute groei zit met name in het grootste segment van NXP: automotive. De omzet uit die tak steeg met 9% op jaarbasis. Ook het gedeelte communicatie en infrastructuur ziet een sterke groei van 15%.

We zien daarentegen overduidelijke zwakte in het Mobile segment met een omzetdaling van 27%. Ook de omzet uit het segment Industrial & IoT neemt op jaarbasis met 19% af. Op kwartaalbasis laten echter ook deze twee segmenten weer groei zien, aldus NXP.

Onder de streep resteerde een operationele winst van 937 miljoen dollar. Ongeveer in lijn met een jaar eerder en een stijging van 14% op kwartaalbasis.

NXP profiteert van omzetmix

De zwakte in de chipsector zit momenteel met name in de markt voor smartphones en laptops. Het gedeelte gericht op automotive daarentegen presteert relatief sterk.

Vanwege de hoge blootstelling aan de automarkt gecombineerd met een lage blootstelling aan consumentenelektronica weet NXP de omzet op peil te houden in een lastig klimaat.

Bron:

NXP

2023

Hiermee weet NXP de dans te ontspringen die concurrenten zoals Qualcomm juist hard raakt. Daar geldt namelijk precies het omgekeerde.

Positieve groeivooruitzichten

Daarnaast laat de voormalige chipdivisie van Philips zich optimistisch uit over de toekomstige groeivooruitzichten. NXP ziet verschillende groeikansen die grotendeels worden gedreven door technologische trends. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de transitie naar elektrisch autorijden, het steeds verder automatiseren van auto's en uiteindelijk wellicht zelfs de overgang naar de zelfrijdende auto.

NXP bevindt zich met haar exposure naar automotive en industriële elektronica precies in de 'sweet spot' voor wat betreft de groeivooruitzichten in de sector:

Bron:

NXP

2023

Risico’s

Ondanks solide kwartaalcijfers blijft ook NXP deels afhankelijk van macro-economische factoren waar het zelf geen invloed op kan uitoefenen. Hoewel het momenteel duidelijk sterkte ziet in het automotive segment biedt dit geen garantie voor de toekomst.

Daarnaast bestaat het risico dat aandelen zoals NXP onder druk komen te staan omdat de bredere chipsector langzamer dan gehoopt zal herstellen. Ook moet men niet vergeten dat deze sector reeds behoorlijke koersstijgingen heeft gezien dit jaar.

Samenvattend

Noem het geluk of wijsheid; NXP weet vanwege haar relatief hoge blootstelling aan de automarkt solide cijfers te rapporteren. De onderneming navigeert hierdoor prima door de zogeheten downturn in de chipsector.

NXP blijft goed gepositioneerd om te gaan profiteren van diverse groeitrends in de automarkt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de transitie naar elektrisch rijden.

Het aandeel NXP steeg dit jaar reeds met circa 39% en daarmee lijkt men in ieder geval al voor te sorteren op deze mooie vooruitzichten voor de Nederlandse chipfabrikant.


Klik op onderstaande button om de BNP Turbo etalage te openen en de prospectus te kunnen inzien.

Bekijk de BNP Paribas Turbo’s & Boosters op NXP

Gebruikte bronnen:

NXP Investor relations

DeAandeelhouder Premium

Google finance

Marketscreener

ABM financial news

Auteur: Jordy Beuving en Albert Jellema

Albert bezit geen positie in NXP. Jordy heeft een positie in NXP.

Disclaimer DeAandeelhouder

Je dient de informatie in dit artikel niet te beschouwen als professioneel beleggingsadvies of als vervanging daarvoor. De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als advies tot het kopen of verkopen van bepaalde effecten of effectenproducten. Aan deze informatie kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor eigen rekening. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.

Je bent zelf eindverantwoordelijke voor de beslissingen die je neemt met betrekking tot jouw beleggingen. Indien iemand besluit om zelf opdracht te geven tot koop of verkoop van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief en voor eigen verantwoording en risico. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan koersverlies tot gevolg hebben.

Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in Turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe Turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Terug naar de bovenkant van de pagina