Naar content Naar zoeken Navigatie overslaan

Navigatie

Fundamentele Analyses DeAandeelhouder

DeAandeelhouder is een partner van BNP Paribas en verzorgt om de week een fundamentele analyse van een Nederlands aandeel. Lees hier de laatste bijdrage en eerdere publicaties.

Beleggers geen geduld met Galapagos

Dinsdag 22 november 2022

Op 4 november organiseerde Galapagos een beleggersdag. Tijdens deze dag presenteerde de onderneming de strategie voor de komende jaren. Galapagos stelde beleggers teleur door voornamelijk om geduld te vragen tot wellicht 2028. Zo lang willen beleggers niet wachten en de aandelen gingen op het nieuws verder onderuit.

Bron:

Google, 22 november 2022

2022

In de grafiek hierboven zie je dat de aandelen op het laagste punt staan in vijf jaar. Na de teleurstelling over Filgotonib moet Galapagos zichzelf opnieuw uitvinden, maar beleggers lijken er helemaal klaar mee.

De angst zit hem in het feit dat Galapagos nu voor het eerst duidelijk uitspreekt wat de doelen zijn met de daarbij behorende tijdslijn. En die tijdslijn duurt een deel van de huidige aandeelhouders te lang.

Veel geld op de bank

Galapagos ontving in het verleden geld voor licenties die het verkocht. Dit resulteert in een gezonde kaspositie van €4,36 miljard. Per aandeel €66 per aandeel. De aandelen handelen nu onder de €40. Dus fors onder de cashpositie. De buffer bedraagt €26,64 per aandeel.

De cash gaat Galapagos echter de komende jaren gedeeltelijk verbranden. De zogenaamde cashburn ligt op dit moment op €500 miljoen per jaar. Dit wil de onderneming significant verlagen in de periode tot 2028. Volgende de schaal van Mock betekent dit een daling van maximaal 20%. In dit geval dus richting een cashburn van €400 miljoen. In de jaren 2023 – 2027 zal de onderneming circa €2,25 miljard verbranden. De cashpositie komt dan uit op €2,11 miljard. Per aandeel circa €32.

In deze houden we nog geen rekening met eventuele overnames die Galapagos wellicht gaat doen.

CEO Stoffels verlegt focus

De nieuwe CEO Paul Stoffels wil meer en andere focus in de tent. Galapagos staakt de onderzoeken naar fibrose en nierziekten. Daarvoor in de plaats gaat er extra geld naar de nieuwe oncologie onderzoeken.

Galapagos nam daartoe al twee bedrijfjes over. Waarschijnlijk volgen er meer. De grote kaspositie jeukt. Hieronder zie je de headlines:

  • Oncologie en immunologie hoofdpijlers
  • Galapagos loert op meer overnames
  • Fibrosis en nierziekten stopgezet, kost 200 banen
  • Met Jyseleca één product op de markt

Jyseleca rolt de onderneming verder uit. De omzetontwikkeling valt telkens mee. Galapagos verhoogt de verwachting voor dit jaar naar €80-90 miljoen. In 2028 streeft Galapagos naar €500 miljoen. De torenhoge cashburn kan men zo gedeeltelijk een halt toeroepen.

Waarom reageert de markt zo negatief?

Enerzijds werd er wellicht wat anders verwacht. Er gingen geruchten dat Jyseleca opnieuw een poging zou doen om toegelaten te worden tot de Amerikaanse markt. Daarover werd niets gezegd.

Anderzijds de langdurige tijdslijn. Er wordt nu ingezet op met name oncologie. Voordat daar echt resultaten uitkomen zijn we dus 5 jaar verder. Ja er is een comfortabele kaspositie, maar elk jaar veel geld verbranden vreet die kaspositie snel aan. Zeker als er tussendoor ook nog wat overnames gepleegd worden om de onderzoeksmogelijkheden aan te vullen.

Conclusie

De koersval richting €39 lijkt enigszins overdreven, maar beleggers zien weinig perspectief op de korte termijn en zoeken hun heil elders. Concrete argumenten om in te stappen lijken ver in de toekomst te liggen en daarom daalt de koers naar een bedenkelijk niveau.

Eens zal de verkoopdruk wat afnemen. Met de enorme cashbuffer lijkt het neerwaarts risico beperkt. Voor de contraire belegger wellicht een interessant moment een positie te overwegen.

Klik op onderstaande button om de BNP Turbo etalage te openen en de prospectus te kunnen inzien.

Bekijk de BNP Paribas Turbo’s & Boosters

Gebruikte bronnen:

Galapagos Investor relations

DeAandeelhouder Premium

Google Finance – Graph

Auteurs: Nico Inberg en Albert Jellema

Nico Inberg bezit aandelen Galapagos.

Albert Jellema bezit geen aandelen Galapagos.

Disclaimer

Je dient de informatie in dit artikel niet te beschouwen als professioneel beleggingsadvies of als vervanging daarvoor. De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als advies tot het kopen of verkopen van bepaalde effecten of effectenproducten. Aan deze informatie kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor eigen rekening. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. Je bent zelf eindverantwoordelijke voor de beslissingen die je neemt met betrekking tot jouw beleggingen. Indien iemand besluit om zelf opdracht te geven tot koop of verkoop van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief en voor eigen verantwoording en risico. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan koersverlies tot gevolg hebben.

Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in Turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe Turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Terug naar de bovenkant van de pagina